Tažený štrůdl ze špaldové mouky /2 nohavice
Těsto:
190 g špaldové mouky
40 ml studené vody
3 lžíce oleje
1 lžíce jablečného octa
1 vejce
střední špetka soli
Náplň:
10 jablek
30 g slunečnicových semínek
30 g rozinek
1 lžička skořice
hrst jemných ovesných vloček
špetička soli
Postup:
Mouku smícháme se solí a přidáme olej, ocet, vejce a vodu. Zaděláme vláčné tužší těsto. Ideálně nám s tím pomůže kuchyňský robot. Zadělané těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikroténového sáčku a necháme odstát aspoň 20 minut.
Mezitím si omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme jablíčka. Smícháme je se skořicí, špetkou soli, slunečnicovými semínky a jemnými ovesnými vločkami (nasají přebytečnou vlhkost, lze nahradit strouhankou).
Odstáté těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme každou na tenkou placku na pomoučené desce kuchyňské linky. Válíme z obou stran, hezky vždy poprášíme moukou prostor pod plackou. Když je dost tenká, přendáme jí na pomoučenou čistou utěrku a roztáhneme ještě do obdélníkového tvaru.
Po celé ploše (kromě zadních cca 5 cm) rozetřeme jablečnou náplň a pomocí utěrky zavineme pevný štrůdl. Kraje přimáčkneme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a stejným způsobem zavineme i štrůdl druhý.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme cca 28-30 minut. Mezitím si rozehřejeme máslo a hotový horký štrůdl jím pomastíme. Krájíme po zchladnutí. Můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Tip: Pokud mají jablíčka nevýraznou chuť pomůžeme jim cukrem a citrónovou šťávou.