Tažený štrůdl ze špaldové mouky /2 nohavice

Těsto:

190 g špaldové mouky

40 ml studené vody

3 lžíce oleje

1 lžíce jablečného octa

1 vejce

střední špetka soli

 

Náplň:

10 jablek

30 g slunečnicových semínek

30 g rozinek

1 lžička skořice

hrst jemných ovesných vloček

špetička soli

 

Postup:

Mouku smícháme se solí a přidáme olej, ocet, vejce a vodu. Zaděláme vláčné tužší těsto. Ideálně nám s tím pomůže kuchyňský robot. Zadělané těsto zabalíme do fresh fólie nebo mikroténového sáčku a necháme odstát aspoň 20 minut.

 

Mezitím si omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme jablíčka. Smícháme je se skořicí, špetkou soli, slunečnicovými semínky a jemnými ovesnými vločkami (nasají přebytečnou vlhkost, lze nahradit strouhankou).

 

Odstáté těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme každou na tenkou placku na pomoučené desce kuchyňské linky. Válíme z obou stran, hezky vždy poprášíme moukou prostor pod plackou. Když je dost tenká, přendáme jí na pomoučenou čistou utěrku a roztáhneme ještě do obdélníkového tvaru.

 

Po celé ploše (kromě zadních cca 5 cm) rozetřeme jablečnou náplň a pomocí utěrky zavineme pevný štrůdl. Kraje přimáčkneme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a stejným způsobem zavineme i štrůdl druhý.

 

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme cca 28-30 minut. Mezitím si rozehřejeme máslo a hotový horký štrůdl jím pomastíme. Krájíme po zchladnutí. Můžeme poprášit moučkovým cukrem.

 

Tip: Pokud mají jablíčka nevýraznou chuť pomůžeme jim cukrem a citrónovou šťávou.

www.snedeno.cz