Vaječná tlačenka
50 g kyselých okurek
40 g červené papriky
40 g mraženého hřášku
5 vajec
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
A ještě
250 ml zeleninového vývaru
200 g majolky
50 ml láku z okurek
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
10 kuliček pepře
10 g agarového prášku
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 lžička hořčičného semínka
velká špetka soli
Postup
Zeleninu omyjeme, oloupeme a mrkev s petrželí podélně rozkrojíme. Vložíme do kastrolu s vývarem a uvaříme téměř doměkka. Ke konci varu přisypeme hrášek a povaříme už jen minutku. Vejce uvaříme natvrdo, od doby varu 10 minut. Kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky, stejně tak kapii. Uvařenou zeleninu také drobně pokrájíme. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Ty necháme stranou. Do mísy nasypeme zeleninu vařenou i syrovou a pokrájené bílky. Vývar z uvařené zeleniny rozdělíme na dvě části. Jednu nalijeme do malého kastrůlku, dáme do něj i všechno koření, lák z okurek, ocet, cukr a sůl. Povaříme 5minut na mírném ohni, aby se nám tekutina nevyvařila. Ochutnáme a doladíme do příjemné silné chuti. Druhou část vývaru nalijeme do druhého malého kastrůlku a nasypeme do něj agar. Metličkou promícháme. Svařený vývar s kořením přecedíme k vývaru s agarema přivedeme k varu. Když tekutina začne vřít a budou po celé ploše bubliny, stáhneme z plotny a metličkou vmícháme majolku. Tuto směs nalijeme na zeleninu a promícháme. Nakonec vmícháme už jen zlehka žloutky. Směsí na tlačenku naplníme muffinové formičky anebo formu na biskupský chlebíček. Silikonové formy nemusíme vymazávat, ostatní lehce vymažeme olejem. Pracujeme svižně, protože tlačenka rychle tuhne. Formu překryjeme fresh fólií a necháme vychladnout v lednici aspoň 3 hodiny.