Telecí líčka /4 os

1000 g telecích líček

500 ml hovězího vývaru

300 ml červeného vína

30 g špeku

2 stroužky česneku

1,5 lžíce koncentrovaného rajského protlaku

1 lžíce másla

1 větší cibule

1 velká mrkev

1 velká petržel

kus celeru

sůl dle chuti

olej

8 kuliček nového koření

8 kuliček pepře

2 bobkové listy

Bramborová kaše

8 středních brambor

200 ml mléka

30 g másla

Sůl

Postup

Líčka zbavíme největších bílých částí. Osolíme a opepříme. Špek nakrájíme na kostičky a s trošičkou oleje ve větším kastrolu orestujeme. Vložíme kousky masa a zobou stran opečeme dozlatova. Troubu předehřejeme na 60 st. Opečené maso přendáme do pekáčku a vložíme do nahřáté trouby. Do kastrolu přikápneme olej a nasypeme posekanou cibuli s česnekem. Při vyšší než střední teplotě a za častého promíchání restujeme dorůžova. Zeleninu oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Přisypeme k cibuli. Dále opékáme, až bude zelenina zlatavá. To dá omáčce barvu. Když dosáhneme požadované zlaté barvy, zalijeme vínem, přidáme rajský protlak a pár minut dusíme. Přidáme koření, ideálně v balíčku nebo čajovém sítku, a hovězí vývar. Do kastrolu vrátíme maso, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme cca 120 minut. Z kastrolu vylovíme kousky masa a zeleninu dohladka rozmixujeme. V omáčce rozpustíme máslo a maso do ní vrátíme. Půl hodiny před dokončením oloupeme a pokrájíme brambory. Zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Dáme si ohřát mléko. Z uvařených brambor slijeme vodu, vhodíme do nich máslo a rozšťoucháme. Vlijeme horké mléko a šťoucháme, až vznikne hladká kaše

www.snedeno.cz