Telecí líčka /4 os
1000 g telecích líček
500 ml hovězího vývaru
300 ml červeného vína
30 g špeku
2 stroužky česneku
1,5 lžíce koncentrovaného rajského protlaku
1 lžíce másla
1 větší cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
kus celeru
sůl dle chuti
olej
8 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
2 bobkové listy
Bramborová kaše
8 středních brambor
200 ml mléka
30 g másla
Sůl
Postup
Líčka zbavíme největších bílých částí. Osolíme a opepříme. Špek nakrájíme na kostičky a s trošičkou oleje ve větším kastrolu orestujeme. Vložíme kousky masa a zobou stran opečeme dozlatova. Troubu předehřejeme na 60 st. Opečené maso přendáme do pekáčku a vložíme do nahřáté trouby. Do kastrolu přikápneme olej a nasypeme posekanou cibuli s česnekem. Při vyšší než střední teplotě a za častého promíchání restujeme dorůžova. Zeleninu oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Přisypeme k cibuli. Dále opékáme, až bude zelenina zlatavá. To dá omáčce barvu. Když dosáhneme požadované zlaté barvy, zalijeme vínem, přidáme rajský protlak a pár minut dusíme. Přidáme koření, ideálně v balíčku nebo čajovém sítku, a hovězí vývar. Do kastrolu vrátíme maso, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme cca 120 minut. Z kastrolu vylovíme kousky masa a zeleninu dohladka rozmixujeme. V omáčce rozpustíme máslo a maso do ní vrátíme. Půl hodiny před dokončením oloupeme a pokrájíme brambory. Zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Dáme si ohřát mléko. Z uvařených brambor slijeme vodu, vhodíme do nich máslo a rozšťoucháme. Vlijeme horké mléko a šťoucháme, až vznikne hladká kaše