Velikonoční nádivka s uzeným masem (forma 36x25 cm)
300 g uzeného masa
250 ml osoleného drůbežího vývaru
130 g másla
100 ml šlehačky
80 g mandlí
8 rohlíků
7 vajec
1 miska kopřiv
hrst petrželky
hrst libečku
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
sůl
máslo a strouhanka na formu
Postup:
Rohlíky rozkrájíme na kostičky, nasypeme na pečící plech a necháme pár minut okorat ve vyhřáté troubě. Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme a nahrubo posekáme. Kopřivy opláchneme vodou a necháme na sítku okapat. Maso nakrájíme na kostičky. Pokud nemáme drůbeží vývar, ve čtvrt litru vroucí vody svaříme drůbeží bio bujón. V teplém vývaru necháme rozpustit 100 g másla (zbytek si necháme na pokapání nádivky).
Rozehřejeme pánev s kapkou oleje a maso na něm zvolna orestujeme. Přisypeme mandličky a ještě chvilku opékáme. Přidáme i posekané kopřivy. Když zavadnou, přisypeme ostatní posekané bylinky a odstavíme z plotny.
Okorané houstičky přesypeme do velké mísy. Pokapeme máslovým vývarem a promícháme. Přidáme masovou směs. Žloutky rozkvedláme se šlehačkou, pepřem a muškátovým oříškem. Přelijeme přes houstičky s masem a promícháme. Bílky ušleháme se špetičkou soli v polotuhý sníh. Stěrkou velmi zlehka vmícháme do nádivky.
Zapékací formu vymažeme vydatně máslem a vysypeme strouhankou. Směs do ní rozvrstvíme. Rozehřejeme zbytek másla a nádivku jím pokapeme. Upečeme v troubě předehřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut.