Svatomartinská husa plněná jablky s medovou krustou.
Svatomartinská husa:
husa
celý kmín
sůl
celý kmín
sůl
2-3 jablka
med na potírání
1dcl červeného vína
Postup:
Nejdříve rozehřejeme troubu na 180-200 stupňů. Omyjeme jablka, rozkrojíme je na půl a zbavíme jadřinců. Očistěnou husu osolíme, posypeme kmínem a naplníme jablky. Husu vložíme do litinového pekáče, podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby. Během pečení podléváme, propichujeme kůži a potíráme jí směsí z medu a vína. Po dvaceti minutách teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme 3-4 hod dle velikosti.
Husu podáváme s červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.. doporučuji zapíjet červeným svatomartinským vínem. Dobrou chuť.
Recept dle Marcely Kotyrové