Rozhovor s paní Miriam Kotorovou – majitelkou oblíbeného serveru Snedeno.cz

JAK SE VAŘÍ V SYKORA KUCHYNI?

Miriam Kotorová Snedeno.cz

V naší kuchyni vaří i paní Miriam Kotorová, majitelka oblíbeného serveru Snedeno.cz. Miriam je výborná kuchařka a její recepty se těší velkému zájmu nejen na sociálních sítích. Jsme velice rádi, že si pro přípravu svých inspirativních pokrmů zvolila právě kuchyň od nás.

1) Miriam, můžete nám říct, jak jste spokojena s vaší novou kuchyňkou a jak se vám v ní

vaří?

Jsem spokojená moc. Je v ní spousta místa a dobře se udržuje.

2) Vaříte hodně, tedy využíváte kuchyň na maximum. Co nyní, s odstupem času, nejvíce na kuchyni oceňujete? Změnila byste něco?

Co se týká ergonomie, na kuchyni bych neměnila vůbec nic. Její funkčnost jsem dlouho předem promýšlela. Ale úplně nejvíc jsem nadšená z ostrůvku, který je odkládací plochou a zároveň místem na focení mých výtvorů.

3) Máte bílou kuchyň v provedení lak lesk, jak se vám kuchyň udržuje?

Jsem překvapená, že se udržuje výborně. Díky bezúchytovým skříňkám je mytí parádní. Oproti předchozí kuchyni v matném laminu, s dlouhými úchyty, je tohle nesrovnatelně jednodušší. Stačí měkký hadřík na běžné přeleštění a když je potřeba důkladnější umytí, vezmu si k měkkému hadříku ještě jeden namočený v mýdlové vodě.

4) Co byste poradila našim klientům, kteří se chystají pořídit si novou kuchyň? Na co by se měli soustředit, na co by neměli zapomenout?

Mně se osvědčilo o všem si pořádně podumat. Trvalo mi to řadu měsíců. Představovala jsem si, jak přijdu s nákupem, kam ho uklidím, jak si pak beru ze špajzky a lednice potraviny a kam je položím. Jak vyndavám věci z myčky, kam je budu uklízet. Jak by se mi chodilo do skříňky s běžnými dvířky. Na kterou stranu by se otevíraly, jestli by mi nepřekážely atd. Všechno jsem konzultovala s kamarádkou, která má dost dobré nápady. Nakonec vznikla kuchyň “šuplíková” s horními skříňkami s vyklápěcími dvířky. Doporučila bych nešetřit na kování.

A nyní k samotnému vaření…

5) Jak a kdy jste se k vaření vlastně dostala? Co byl ten impulz, kdy jste si řekla, že vaření bude nejen koníček, ale činnost, které se chcete věnovat více?

My jsme historicky dost mlsná rodina. Skvěle vařila mamka i babička a vždy jsme si předávaly recepty na papírcích. Když jsem se vdala, měla jsem hromadu kuchařek a často nad nimi seděla, listovala a přemýšlela, co uvařím. Vždy, když mě něco zaujalo, chyběla mi nějaká ingredience. Takže jsem kuchařky zavřela a z té inspirace uvařila po svém. Postupem času jsme se my tři děti staly vegetariány (já na nějakou dobu i makrobiotičkou) a pamatuji si, že mamka, když jsme za ní přijely, byla nešťastná z toho, čím nás pohostit. Tenkrát jsem napsala svojí první “kuchařku” na psacím stroji a mamka jí dostala k Vánocům. Vegetariánkou ani makrobiotičkou už dávno nejsem, ale o jídle přemýšlím trochu jinak a moje vaření je pestřejší o některé suroviny, které jsem díky tomu objevila.

6) Specializujete se na určitý druh stravy… co je vaší specialitou?

Moje, potažmo naše kuchyně je velmi pestrá. Klidně si dáme jeden den guláš a druhý den třeba kari z uzeného tempehu. Minule se naši kluci dohadovali, jestli mám nějaký signature recept. A došli k názoru, že ne. Ale umím dost luxusní svíčkovou s karlovarským knedlíkem. A taky klasický rodinný recept, který mají naši kluci spojený s babičkou, hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem.

7) Kde berete inspiraci na nové recepty?

Poslední dobou ráda vařím klasické recepty, které ovšem „vytuním“ k obrazu svému. A samozřejmě obrovskou inspirací je internet.

8) Bez jakého pomocníka se v kuchyni neobejdete?

Zcela určitě se neobejdu bez kuchyňského robota s chopperem a mlýnkem na maso a mák.

9) A můžete nám říct, na jakém jídle si nejvíce pochutnáváte vy sama?

Těch jídel je celá řada, ale třeba mám moc ráda zeleninovou koprovku. Není zahuštěná moukou, ale rozmixovanou petrželí. Bohužel, můj manžel není moc omáčkový, takže tuto vášeň se mnou nesdílí.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu nových nápadů a výborných receptů!

Recepty od paní Miriam najdete ZDE