ERGONOMIE KUCHYNĚ

Při navrhování kuchyně se nesoustředíme pouze na to, aby kuchyňská sestava byla krásná, ale velký důraz klademe i na správné rozmístění skříněk. 

Cílem ergonomie je zefektivnit práci v kuchyni tak, aby byla pohodlná, bezpečná a plynulá. 

Důležitým kritériem pro výběr sestavy je velikost prostoru, ve kterém je třeba počítat s dostatkem místa pro  pohyb u kuchyňské linky.  Promyšlené rozmístění skříněk je zárukou toho, že se nám bude v kuchyni pohodlně vařit a budeme se tam cítit příjemně. Zároveň nám to ušetří spoustu času, protože veškeré práce budou na sebe plynule navazovat.

Každou kuchyň můžeme rozdělit na dílčí tematické části, podle toho, k jakému účelu slouží. Jedná se o mycí, varnou a skladovací zónu. Pomyslný trojúhelník, který tyto zóny tvoří je úsek, ve kterém se v kuchyni pohybujete nejčastěji. Aby pohyb v kuchyni byl efektivní, neměla by tato trasa být moc dlouhá, zhruba kolem 6 metrů.

V mycí zóně by měla být umístěna myčka a dřez. Pokud je to možné, nedáváme dřez až na konec pracovní desky, ale minimálně 15-30 cm od konce. Logické je umístění odpadkového koše pod dřez. V současné době je k dispozici velký výběr odpadkových košů i pro tříděný odpad. 

Zóna vaření je oblast, ve které máme umístěnou varnou desku, digestoř a různé trouby. Trouba může být umístěna pod varnou deskou ve spodních skříňkách nebo ve vysoké spotřebičové skříni. Pokud máme dostatek prostoru, můžeme umístit trouby ve vysokých skříních vedle sebe, přičemž optimální výška dna trouby je  85 – 100 cm. Pokud ale umístíme spotřebiče nad sebe, měla by spodní hrana být maximálně ve výšce 70 cm. Pod varnou desku bychom měli ukládat věci, potřebné k vaření. Naběračky, vařečky, nože a další pomůcky, hrnce a pánve. Vhodné jsou tedy šuplíkové skříňky. V blízkosti varné desky je vhodná i výsuvná skříňka s dochucovadly a kořením. Po obou stranách varné desky bychom měli mít dostatečnou pracovní plochu v  závislosti na dispozicích prostoru, ideální je ale rozměr 70-120 cm.

Ve skladovací zóně máme uloženy potraviny, potřebujeme zde tedy chladničku, mrazák a potravinovou skříň. 

Jednotlivé zóny za sebou řadíme v pořadí skladovací zóna, mycí zóna a varná zóna s ohledem na to, zda uživatel je pravák nebo levák. Pokud je pravák, zóny řadíme zleva a opačně.