SLANÝ JARNÍ CHEESECAKE (forma o průměru 17 cm)

Korpus:

3 plátky celozrnného toustového chleba

50 g másla

2 stroužky česneku

Náplň:

600 g čerstvého sýra typu žervé

100 ml bílého vína

100 ml šlehačky

30 g červeného tvrdého sýra s červeným pestem

6 lžic agaru

čerstvá bazalka

chilli vločky

sůl

A ještě:

pažitka

barevná cherry rajčátka

pistácie

olej na vymazání formy

Postup:

Začneme tím, že v toustovači opečeme plátky chleba. Pak jej natrháme do sekáčku a rozsekáme. V malém kastrolku rozehřejeme máslo a prolisujeme do něj česnek. Chvilku společně orestujeme a přidáme k podrcenému chlebu. Promícháme a natlačíme na dno, olejem vymazené, formy.

Víno smícháme s půl deckou vody a agarem. Necháme chvilku máčet a pak na mírné teplotě přivedeme k varu. Povaříme 5 minut. Mezitím v misce smícháme sýr se smetanou a jemně nastrouhaným červeným sýrem. Přidáme i nadrobno posekanou bazalku, sůl a chilli. Když se agar rozpustí, přidáme k němu dvě lžíce sýrové směsi a promixujeme ponorným mixérem. Ihned přendáme k sýru a důkladně promícháme vařečkou.

Svižně rozvrstvíme na chlebový korpus. Poklepeme rázně o stůl, aby si náplň „sedla“, zafreshujeme fólií a necháme (nejlépe přes noc) ztuhnout na chladnějším místě. Pak odejmeme postranní obruč a kolem dokola přitlačíme kousky natrhané pažitky. Navrch navrstvíme cherry rajčátka a pistácie.

www.snedeno.cz