SLANÝ JARNÍ CHEESECAKE (forma o průměru 17 cm)
Korpus:
3 plátky celozrnného toustového chleba
50 g másla
2 stroužky česneku
Náplň:
600 g čerstvého sýra typu žervé
100 ml bílého vína
100 ml šlehačky
30 g červeného tvrdého sýra s červeným pestem
6 lžic agaru
čerstvá bazalka
chilli vločky
sůl
A ještě:
pažitka
barevná cherry rajčátka
pistácie
olej na vymazání formy
Postup:
Začneme tím, že v toustovači opečeme plátky chleba. Pak jej natrháme do sekáčku a rozsekáme. V malém kastrolku rozehřejeme máslo a prolisujeme do něj česnek. Chvilku společně orestujeme a přidáme k podrcenému chlebu. Promícháme a natlačíme na dno, olejem vymazené, formy.
Víno smícháme s půl deckou vody a agarem. Necháme chvilku máčet a pak na mírné teplotě přivedeme k varu. Povaříme 5 minut. Mezitím v misce smícháme sýr se smetanou a jemně nastrouhaným červeným sýrem. Přidáme i nadrobno posekanou bazalku, sůl a chilli. Když se agar rozpustí, přidáme k němu dvě lžíce sýrové směsi a promixujeme ponorným mixérem. Ihned přendáme k sýru a důkladně promícháme vařečkou.
Svižně rozvrstvíme na chlebový korpus. Poklepeme rázně o stůl, aby si náplň „sedla“, zafreshujeme fólií a necháme (nejlépe přes noc) ztuhnout na chladnějším místě. Pak odejmeme postranní obruč a kolem dokola přitlačíme kousky natrhané pažitky. Navrch navrstvíme cherry rajčátka a pistácie.